“Coşku, zekâdan daha önemlidir.”
Albert Einstein
Hayatımızın çoğunu iş yaşamında geçiriyoruz. Pazartesi veya tükenmişlik sendromu, beyaz yakalı dramı vb. kavramlar iş dünyasında giderek daha çok yayılır hale gelmeye başladı. Önceki yazılarımda, çalışanın kendini yeterince tanıması, buna bağlı olarak sevdiği işi bulması veya yaptığı işi sevmesi gibi konulara yer vermiştim. Bu yazımda iş yaşamı sıkıcı bir rutine dönen çalışanlar için ‘Coşku dolu bir çalışma günü nasıl oluşturulabilir? kavramı hakkında farkındalık oluşturmak -hatırlatma yapmak- istedim.
Günümüzü coşku dolu ve verimli bir şekilde geçirebilmemiz için bazı anahtar tavsiyeler:
Kaliteli uyku: Yaklaşık olarak hayatımızın yüzde 35’ini uyuyarak geçiriyoruz. Güne, dinç bir şekilde başlayabilmemiz için iyi bir uyku şart. Bunun için de öncelikle akşam saatlerinde mümkün olduğu kadar erken yatmayı bir alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Bu konuda akıllı telefonların uygulamalarından faydalanabiliriz. Yatağa gitmeden 30 dakika öncesinde aldığımız bir uyarı erken yatmayı alışkanlık haline getirebilmemiz için bize fayda sağlayabilir. Günün istediğimiz gibi geçmemesi halinde ise uyku kalitemizin düşmemesi için yatmadan önce duygu regülasyonu şart. (bknz: dugu yönetimi & olumsuz dürtü kontrolü)
Erken kalkmak ve günün planını yapmak: Güne erken başlamanın hayatımıza olan katkısı saymakla bitmez. Dünya çapında başarıya ulaşmış bir çok kişinin güne çok erken başladığı biliniyor. (Virgin Group kurucusu Richard Branson 05.00, Starbucks CEO’su Howard Schultz 06.00, Apple CEO’su Tim Cook 04.00) Erken kalkmanın gizli kalmış bazı faydaları:
- Kendimizi daha iyi tanımamız için bir fırsattır
- Günümüzü daha planlı ve huzurlu bir şekilde geçirmemiz için fayda sağlar
- Araştırmalar güne erken başlayanların daha mutlu olduğunu bulguluyor
- Yine araştırmalar beynin en verimli çalıştığı zamanın, uyandıktan hemen sonraki ilk iki saat olduğunu söylüyor, bu zamanı etkili şekilde değerlendirmek verimli bir iş günü için bize muazzam bir güç verir
- Erken saatlerde zihnimiz daha berraktır, bunun da hayatımızı daha iyi kontrol etmek konusunda önemli bir yararı vardır
- Koşturarak işe gitmek zorunda kalmayız
- Okumak ve spor için zaman oluşur
Yukarıdakilere daha birçok faydayı eklememiz mümkündür. (İlk fırsatta bu konu hakkında da daha detaylı bir şekilde yazacağım.)
Kitap okumak ve spor yapmak: Kitap okumak zihinsel gelişimimiz için, spor yapmak ise hem psikolojimiz hem de fiziksel sağlığımız için son derece önemli. Sporsuz ve kitapsız bir yaşamdan asla yeterince tat alamayız. Güne sporla, kitaplarla ve kahvaltıyla başlayan bir çalışanla, geç kalkan ve iş yerine açma/poğaça ile ucu ucuna yetişen diğer çalışan arasında dağlar kadar motivasyon farkı olacaktır.
Duygu yönetimi ve olumsuz dürtülerin kontrolü: Kabul edelim veya etmeyelim; hayatımızdaki bazı olayların kontrolü elimizde, bazılarının ise değil. Kontrolü elimizde olan bazı olaylarla ilgili tabii ki sonuna kadar savaşmalıyız. Fakat olmuş/bitmiş vakalar veya elimizde olmayan bazı gerçekleri kabul etmemiz ve yolumuza devam etmemiz, diğer bir ifade ile yaşamı kabul etmemiz içsel huzurumuz açısından önemli. Bu konuyla ilgili ilham kaynağımız olacak o muhteşem söz:
“Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabır ve ikisi arasındaki farkı anlayabilmek için de bilgelik ver.” Anonim
Pozitif/huzurlu bir yaşamı tercih etmek: Duygular bulaşıcıdır. Ve pozitif/huzurlu bir yapıya sahip olmak kesinlikle tercih meselesidir. İçsel motivasyonumuz ve enerjimiz ile çevremizdeki insanların enerjisini de etkileyebiliriz. (Aksi halde enerjisi düşük insanların enerjisinden zehirlenebiliriz.) Bu konuda kendimizi her geçen gün geliştirmemiz gerekir. Mümkün olduğunca içsel motivasyon konusuna yatırım yapmamız, etrafımızdaki kişileri başarılı ve motivasyon seviyesi yüksek kişilerden oluşturmamız bize, gelişimimiz için fayda sağlar.
Dua etmek, meditasyon yapmak: Ruhumuzu yeterince beslemezsek hastalanıyor. Bu sebepten her günün başında dua etmek ve/veya meditasyon yapmak ruhumuz için muazzam bir besin kaynağı olacaktır.
Yukarıdakilere ek olarak, hobilere sahip olmamız, yapay iletişimden/ilişkilerden uzak durmamız, yaptığımız işlerde ‘insanlara faydalı oluyorum’ düşüncesini hissetmemiz ve en önemlisi de, her güne sağlıklı bir şekilde uyandığımıza ve hayatımızda sahip olduğumuz şeylere şükür etmemiz ve yaptığımız işlerle ilgili iyi niyet saflığında maksimum çabayı göstermemiz coşku dolu bir iş günü geçirmemiz için zemin oluşturur. Sizin bu konuda yaptığınız farklı çalışmalar varsa bana yazabilirsiniz…
Yücel UYGUN
DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlık